Farmamundi prioritza l'assistència sanitària i alimentària a famílies refugiades sirianes a camps del Líban i Sèrbia

Compartir

El Fons d'Emergències de l'ONG té activades sis actuacions al Líban, Sèrbia, Síria, Uganda, Haití i Perú, que estan beneficiant a més de 12.800 persones

CASTELLÀ

 
Camp de Burj El-Barajneh, Beirut. /FM  

11 de maig de 2017.-"Les condicions en els camps de refugiats palestins de Shatilla i Burj El-Barajneh, al Líban, són terribles degut a l'amuntegament de les famílies, als deficients sistemes de sanejament i als talls diaris d’aigua i llum de fins a 10 hores seguides. La població siriana és la més vulnerable entre la població refugiada als camps i necessita amb urgència aliments, material d'aixopluc i d’abric per fer front a les baixes temperatures nocturnes, assistència mèdica i medicaments", denuncia el director general de Farmamundi, Joan Peris, que acaba de tornar de Beirut, on s'ha reunit amb l'ONG local National Institution for Social Care and Vocational Training (NISCVT), i amb qui Farmamundi ha començat a treballar a la zona.
 

 
  El director de Farmamundi, Joan Peris, junt al director general de NISCVT, Kassem Aina, a Beirut. /FM

Gràcies al Fons d'Acció Humanitària i d’Emergències de Farmamundi i amb el suport logístic de l'organització NISCVT, s'estan distribuint kits nutricionals a 360 famílies que arriben sense ingressos als camps de Shatilla i Burj El-Barajneh, que acullen a més de 30.000 persones. Aquestes famílies arriben fugint de Síria i dependent de l'ajuda humanitària internacional per a la seva supervivència. Líban, amb una població de prop de 4 milions d'habitants, acull més d'un milió de persones refugiades sirianes, a més d'altres poblacions refugiades que viuen al país des de fa més de 60 anys, com són, entre d’altres, la palestina i l'armènia. Aquesta situació està provocant una forta pressió sobre els escassos recursos disponibles i un increment de la tensió social.

A més del subministrament als camps de Beirut, també es dóna suport a la població refugiada i migrant forçosa en diverses zones de la frontera de Sèrbia amb Bulgària, Hongria i Croàcia. Concretament, s'està donant suport al Pla d'Acció d'Emergència llançat per l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) i el Comitè Internacional de la Creu Roja per a l'atenció de la població refugiada i migrant en trànsit o varada al país després del tancament de fronteres de la UE per l'acord amb Turquia al març de 2016. Aquesta intervenció, que es desenvolupa conjuntament amb Iniciative for Development and cooperation (IDC), inclou el subministrament d'aliments, roba d'abric, botes d'aigua i impermeables a 1.250 persones que es troben a les fronteres amb Bulgària (Dimitrovgrad), Hongria (Subotica) i Croàcia (Sid i Odzaci). "També es realitzen activitats per facilitar el restabliment de llaços familiars i programes per evitar el tràfic de persones, ja que segons dades de l'ACNUR continuen entrant a Sèrbia més de 300 persones al dia", afirma la responsable d'Acció Humanitària i Emergències de Farmamundi, Tania Montesinos.

Sudan del Sud
Gràcies al conveni anual d'emergències que Farmamundi manté amb la Xunta de Galícia i el Fons d'Emergències, s'ha iniciat una intervenció per a l'atenció sanitària a la població sud- sudanesa sol·licitant d'asil en el Districte de Adjumani, a Uganda, on segons l’ACNUR hi ha registrades més de 220.000 persones refugiades.

"Amb la organització Foundation for Development (EMESCO) s'estan distribuint medicaments i material mèdic per abastir els centres mèdics de 19 assentaments del Districte, incloent l'Hospital d’Adjumani i els 12 camps establerts: Nyumanzi I, Nyumanzi II, Dzaipi, Pagirinya, Baroli, Aiylo , Aiylo II, Mirley, Alere, Ulua, Ulua II i Baritoko",
explica Montesinos.

Al Sudan del Sud, i segons dades de l'Oficina de l'ONU per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA), una cinquena part de la població sud-sudanesa ha estat obligada a abandonar casa seva (53,4% menors de cinc anys), mentre que més de 750.000 menors es troben en risc de malnutrició, dels quals 235.000 pateixen malnutrició severa. La fam i la malnutrició afecten a 3,9 milions de persones, el que representa un terç de la població del país.

Des de principis d’any, els atacs a equips d'organitzacions humanitàries han provocat 12 morts de personal humanitari, dificultant a més, els dispositius d'ajuda per a la població. Segons dades de l’OCHA, a Uganda, l’1 de març passat hi havien 818.254 persones sud-sudaneses refugiades i sol·licitants d'asil, el que representa el 53% de la població refugiada registrada al país, convertint Uganda en el tercer país receptor a l'Àfrica.

Inundacions a Perú i les conseqüències del Matthew a Haití
El Fons d'Emergències també està participant a Haití amb un projecte de post-emergència per millorar les condicions de vida de 2.500 persones afectades per l'Huracà Matthew. La intervenció es centra a les Comunes de Petit-Goâve i Grand-Goâve (Departament Oest), on s’ofereix atenció sanitària amb clíniques mòbils de l’ONG local Movimiento Socio Cultural para los Trabajadores Haitianos (MOSCHTA), i es subministra entre d’altres kits higiènics, mosquiteres, aigua potable i aliments.

Al Perú, i també amb el suport de la Xunta de Galícia, més de 400 famílies estan rebent formació i assessoria tècnica per a la purificació de l'aigua després de les inundacions que es van produir a les zones de Carapongo i Jicamarca en el Districte de Lurigancho - Chosica i Sant Juan de Lurigancho.  Aquesta formació inclou la detecció dels focus de contaminació per evitar la multiplicació de vectors que propaguen malalties. Alhora, l’actuació inclou el subministrament a 400 famílies de kits de purificació de l'aigua, que realitza l'ONG local Centro de Estudios i Promoción del Desarrollo (DESCO).

L’any 2016, el Fons d'Emergències va realitzar dotze intervencions d'emergència a Síria, Equador, Haití, El Salvador, Perú, Kènia, Mali, RD Congo, Gaza i Sèrbia que van beneficiar 80.985 persones. Es poden consultar totes les intervencions aquí: INFORME FAHE 2016  


MEMBRES DEL FONS D'ACCIÓ HUMNAITÀRIA I D’EMERGÈNCIES DE FARMAMUNDI
: Laboratoris Viñas, Cinfa, Esteve i Kern Pharma; Distribuidora Guipuzcoana SL; Ajuntaments de Terrassa i Vilafranca del Penedès, Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València i Col·legis Oficials de Farmacèutics de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Albacete.

CONVENI D'EMERGÈNCIES amb la Xunta de Galícia.

Compte Farmamundi donatius població refugiada siriana:
Caixa Bank: ES11 2100 2760 9602 0002 8039

Més informació:
COMUNICACIÓ FARMAMUNDI
Yolanda Ansón comunicacion@farmamundi.org    
Paloma Pérez comunicacion2@farmamundi.org
Telf.  963 18 20 24  
  

Farmacéuticos Mundi

Parque Tecnológico
C/ Johannes Gutenberg, n° 5
46980 Paterna (Valencia)

Teléfono: 902 01 17 17
Email: info@farmamundi.org

 
Farmacéuticos Mundi © 2018 - Todos los derechos reservados | Página web desarrollada por Gsit Digital Informática en Valencia